Localizare

Imprimare PDF

 

Comuna Surdila Gaiseanca de care apartin satele Surdila Gaiseanca (resedinta de comuna) si Filipesti este situata in partea de V a judetului Braila si apartine din punct de vedere geologic Campiei Braila.Comuna Surdila Gaiseanca se situeaza la 55 km Braila de si la 45 km de Buzau, fiind strabatuta de drumul national DN 2B si calea ferata Faurei-Braila.

Caracteristic pentru aceasta campie este prezenta a numeroase cursuri parasite, albii divagante (denumite "buzoele") si de terenuri mlastinoase, prin care se stabilesc legaturi periodice intre Buzau si Calmatui. Campul Brailei propriu zis, extins la est de linia Faurei - Tandarei este despartit de lunca raului Buzau printrun taluz cu altitudinea relativa de 3 - 20 m, iar de lunca Calmatuiului, printr-un taluz neinsemnat, greu de pus in evidenta. Zona Surdila Gaiseanca este incadrata perioadei Cuaternare si este alcatuita din depozite de varsta Pleistocen Superioare si Holocen Superioara.


Comuna Surdila Gaiseanca este situata in partea de sud-est a tarii fiind cuprinsa intre urmatoarele coordonatele:

- la N 45 grade si 07 minute;

- la E 27 grade si 33 minute;

Se invecineaza cu:

- la N - teritoriul sat Horia si o parte a teritoriului comunei Mircea - Voda

-la E - teritoriul comunei Mircea - Voda

-la S - teritoriul comunei Ciresu

-la V - teritoriul comunei Surdila Greci si teritoriul orasului Faurei


Relieful

Teritoriul administrativ al localitatii Surdila Gaiseanca apartine de Campia Faurei (zona situata la vest de linia Faurei - Tandarei) si de Campul Brailei propriu zis. Campia Faurei reprezinta o zona de tranzitie intre Campul Brailei si lunca comuna Buzau - Calmatui.

Ape de suprafata

Apele de suprafata din zona studiata sunt reprezentate de raurile Buzau si Calmatui. Cursul raului Buzau se prezinta foarte meandrat, insotit de o lunca larga, cu o albie de 70 - 500 m latime si adancime de 0,5 - 3 m.

Clima

Din punct de vedere climatic zona studiata este temperat continentala,caracterizata de variatiile mari de temperatura intre vara si iarna. Temperatura medie anuala este +11°C. Vantul dominant sufla cu intensitate moderata din directia NE.